Cud miód w kuchni

Odpowiedzieliśmy na zaproszenie Niepublicznej Szkoły Rzemiosła w Wejherowie i tak oto 11 kwietnia 2018 roku o godzinie 9.00 rozpoczęła się II edycja Międzyszkolnego Konkursu pod nazwą „Cud miód w kuchni”. Do konkursu przystąpiło 6 szkół : Niepubliczna Szkoła Rzemiosła z Wejherowa, Powiatowy Zespół Szkół nr 3 im. Ks. Edmunda Roszczynialskiego  z Wejherowa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa oraz My czyli Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 z dotychczasowymi oddziałami ZSZ nr 5 w Wejherowie. Łącznie rywalizowało 11 uczestników, którzy oceniani byli indywidualnie za wykonanie potrawy. Każdy przygotowywał danie główne oraz deser, który miał zawierać w swoim składzie naturalny miód pszczeli. Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 2b Urszula Potrykus. Przygotowania do konkursu trwały od dwóch tygodni pod czujnym okiem szefa kuchni Waldemara Góreckiego i Urszuli Treder. Prace młodych kucharzy oceniali:  Sławomir Miotk – Stary Browar Kościerzyna , Jakub Kozakiewicz – Dwór Polender,  Piotr Struck. Jury miało trudne decyzje do podjęcia, gdyż uczniowie zaprezentowali swoje dania główne i desery na wysokim poziomie. Pierwsze miejsce wywalczył Wojciech Niziński z Zespołu Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych z Gdyni, drugie miejsce Agata Mudlaff  z Zespołu Szkół nr 1 z Władysławowa oraz trzecie miejsce Dominika Cieszyńska z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie. Do czołówki również dołączyli Agnieszka Meyer z Niepublicznej Szkoły Rzemiosła Wejherowo oraz Urszula Potrykus z Branżowej Szkoły I stopnia Nr 5 z Wejherowa, które otrzymały NAGRODĘ SPECJALNĄ w postaci sprzętu kuchennego. Nasza uczennica przetarła szlaki dla kolejnych śmiałków rywalizując z tak liczną reprezentacją innych szkół gdzie uczniowie odbywają praktyki w renomowanych restauracjach. Jesteśmy bardzo dumni z udziału Naszej uczennicy w tak prestiżowym konkursie, ponieważ jest to odwaga przygotować potrawę, która niczym nie odbiega od zamieszczonych w kartach menu restauracyjnych i hotelowych.Przepis Naszej uczennicy, który swoim smakiem i wyglądem oczarował jury to Frykadele drobiowe w sosie miodowo – musztardowym oraz Mus z jabłka pieczonego z serkiem mascarpone i amatetto. Liczymy na to, iż w przyszłorocznej edycji nasi uczniowie również wykażą się swoimi wysokimi umiejętnościami kulinarnymi, co utwierdzi ich w przekonaniu, że z powodzeniem mogą stanąć w szranki z innymi uczniami z innych szkół gastronomicznych.