17 lutego 2020r. po raz kolejny młodzież Niepublicznej Szkoły Rzemiosła w Wejherowie zorganizowała zajęcia kulinarne dla uczniów zespołów edukacyjno-terapeutycznych SP7. Tym razem na pożegnanie karnawału były pieczone muffinki czekoladowe z wiśniami oraz racuchy z jabłkami. Na początku uczniowie umyli ręce i założyli fartuszki ochronne. Konieczne było też przypomnienie zasad bhp obowiązujących w sali gospodarstwa. Z pomocą gości nasi uczniowie poznali przepisy i odmierzali produkty spożywcze. Czynności kulinarne takie jak: mieszanie, obieranie, krojenie, nakładanie odpowiednich porcji do foremek, nie tylko rozwijały umiejętności  samoobsługowe uczniów, ale też dostarczały im wiele pozytywnych emocji. Na całym piętrze unosił się aromatyczny zapach naszych wypieków. Po zakończeniu pieczenia wszyscy uczestnicy wspólnie posprzątali kuchnię i estetycznie przygotowali stół z wykonanymi smakołykami.

Wszyscy obecni byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy. Podczas   wspólnej biesiady uczniowie chętnie dzielili się wrażeniami z warsztatów. Atmosfera spotkania była bardzo pogodna. Na zakończenie kulinarnej przygody nasi uczniowie dopytywali się o kolejną wizytę „cukierników”  ze Szkoły Rzemiosła.

Skip to content