Uczniowie klasy 3b Branżowej Szkoły I stopnia z dotychczasowymi oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej po raz ostatni w tym roku szkolnym przystąpili do próbnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Próbny egzamin odbył się w dwóch turach: w piątek 25 maja oraz w poniedziałek 28 maja w specjalistycznej pracowni gastronomicznej.

Zadanie egzaminacyjne polegało na  przygotowaniu zgodnie z zamieszczonymi recepturami  po dwa zestawy potraw składających się z kotletów z ziemniaków i mięsa oraz sosu pomidorowego.

Egzamin przeprowadziła pani Urszula Treder nauczyciel prowadzący zajęcia praktyczne.Uczniowie oceniani byli indywidualnie a do najważniejszych kryteriów należało:

  • Przygotowanie uczestników do egzaminu
  • Przebieg procesu produkcji potraw
  • Zachowanie czystości na stanowisku pracy
  • Ocenę walorów smakowych
  • Ocenę wizualną i jednorodny wygląd potraw
  • Ekspedycję potraw oraz dobraną zastawę stołową

Trzymamy kciuki za wszystkich kucharzy, którzy już 22 czerwca ( w piątek ) przystąpią do końcowego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

 

Skip to content