Branżowa Szkoła I stopnia nr 5

U nas znajdziesz odpowiednie warunki do wszechstronnego rozwoju, poznasz smak sukcesu, a wiedzę będziesz zdobywał bez stresu i porażek! Jesteśmy pewni, że w naszej szkole znajdziesz prawdziwych przyjaciół. Wymagania edukacyjne dostosowane są do Twoich możliwości, możesz uczestniczyć w odpowiednich dla Ciebie zajęciach rewalidacyjnych.

W szkole branżowej zdobędziesz zawód i przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Jako jedyni w powiecie zapewniamy praktykę w pracowniachszkolnych i egzamin w nowych, wspaniale wyposażonych pracowniach zawodowych, które posiadają status ośrodka egzaminacyjnego!

Branżowa Szkoła I stopnia nr 5

Kucharz dla tych, którzy chcą nabyć umiejętności związane z przygotowaniem smacznego jedzenia. Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem typowych potraw i napojów
w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Murarz-tynkarz dla tych, którzy chcą w przyszłości wykonywać zawód związany
z budownictwem. Do głównych zadań wykonywanych przez murarza-tynkarza należy wykonywanie różnego rodzaju elementów budowlanych takich jak: mury nośne, ścianki działowe, nadproża, stropy, sklepienia, układania glazury i terakoty, wykonywania tynków, gładzi gipsowych, izolacji przeciwwilgociowych, termicznych, tynków ozdobnych
i szlachetnych, a także remontów i konserwacji obiektów budowlanych.

Absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w firmach budowlanych, zakładach usługowo-remontowych lub też prowadzić działalność gospodarczą w tej dziedzinie.

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej dla tych, którzy chcą pracować
w branży hotelarskiej. Uczniowie nabywają umiejętność wykonywania prostych czynności
w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej. Posługują się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługują wyposażenie techniczne sali restauracyjnej. Uczą się wstępnej obróbki owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów oraz zajmują się pielęgnacją trawników, kwietników i kwiatów doniczkowych.