09 listopada 2016 roku reprezentacja klasy 3b Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczestniczyła w VI Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz”, który odbył się w Zespole Szkół Specjalnych nr 1 im. Stefana Batorego w Gdańsku.
  W rywalizacji wzięło udział pięć zespołów dwuosobowych z Tczewa, Starogardu Gdańskiego, Wejherowa, Gdańska, Gdyni oraz jeden zespół jednoosobowy z Gdańska.
Tematem przewodnim konkursu były: „Warzywne przystawki – odżywiaj się zdrowo i kolorowo”.

  Przedstawicielami Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego z Wejherowa były uczennice klasy 3b ZSZ Natalia Staszyńska oraz Natalia Szimichowska pod opieką nauczyciela Dagmary Maciejewskiej, które przygotowały „ Paprykowe kwiatuszki z jajkiem” oraz „Roladki z cukinii z serkiem śmietankowym z ziołami i ogórkiem oraz paprykowym farszem z czosnkiem”.
  Pierwsze miejsce zdobyła Szkoła Gospodarzy ZSS nr 1 z Gdańska przygotowując „Warzywne placuszki z dipem pomidorowym”, drugie miejsce zajęła ZSS ze Starogardu Gdańskiego serwując aż trzy przystawki: „Kolorowe roladki z cukinii, Ogórek alla sushi z roszponką i łososiem oraz Carpaccio z buraczków”, trzecie miejsce przypadło ZSZS nr 4 z Tczewa, która oczarowała jurorów „Roladkami z papieru ryżowego nadziewanymi warzywami z orzechowo-kokosowym sosem curry i nutką śliwki”. Na stole pojawiły się również „Spring Rolls” oraz „Tartaletki z dynią i fetą”. Nasze przystawki otrzymały wyróżnienie. Kolejne wyzwania kulinarne w Gdańsku czekają nas za rok.

Skip to content