Makaronowe love

20 marca 2018 r. w budynku pracowni specjalistycznych PZKS po raz osiemnasty konkurowano o tytuł kulinarnego mistrza. Hasłem przewodnim tegorocznych zmagań był „Świat makaronowych inspiracji”.

 

Galeria Google

 


 

Celem tegorocznego konkursu pod patronatem Starosty Powiatu Wejherowskiego było rozpowszechnianie walorów smakowych potraw z makaronu oraz poszukiwanie nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Ponadto wejherowski turniej umożliwił uczestnikom rozwijanie zawodowych zainteresowań, dokonywanie oceny własnych umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności oraz wyrabianie poczucia estetyki kulinarnej. To był również doskonały czas na doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów oraz integrację szkół o tym samym profilu kształcenia.
Sofia Loren, włoska aktorka, a do tego jedna z najpiękniejszych kobiet świata powiedziała osobom zachwycającym się jej urodą tak: „Wszystko to, co widzicie zawdzięczam spaghetti!” Czy faktycznie makaron z włoska nazywany „pastą” ma tak niezwykłą moc sprawczą? Tego nie wiemy, ale możemy zagwarantować, że moc
i piękno sztuki kulinarnej były wszechobecne podczas XVIII Wojewódzkiego Turnieju „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz” zorganizowanego w pracowni gastronomicznej PZKS.
Co zrobić, żeby oczarować smakiem makaronowe potrawy? Postawić na oryginalność czy na tradycję? Przyrządzić danie na słodko, słono, ostro? Na to pytanie starało się odpowiedzieć czternastu adeptów sztuki kulinarnej. O tytuł najsprawniejszego kucharza walczyły duety z: Branżowej Szkoły I stopnia nr 19 im Stefana Batorego w Gdańsku, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego
w Bytowie, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Gdyni, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Słupsku, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Starogardzie Gdańskim, Zespołu Szkół Specjalnych nr 2 w Gdańsku oraz PZKS w Wejherowie.
W pierwszej części turnieju, zgodnie z regulaminem uczniowie musieli wykazać się wiedzą z zakresu przedmiotów teoretycznych. W tym etapie uczniowie rozwiązywali test składający się z 15 pytań nawiązujących do technologii sporządzania potraw z produktów zbożowych. Nad praktyczną częścią konkursu czuwało niezależne jury w składzie: pani Violetta Ginter – egzaminator oraz nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie oraz pan Piotr Struck – szef kuchni w restauracji „Winnica Nawrot” w Mechelinkach. Podczas zmagań oraz w trakcie degustacji potraw konkursowych jury oceniało sprawność w sporządzaniu potrawy, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, stopień trudności wykonanej potrawy, ogólne wrażenie estetyczne oraz walory smakowe dań.
W tym roku po raz pierwszy nagradzaliśmy uczniów w dwóch kategoriach: mistrz teorii oraz najlepszy praktyk. Najlepszą znajomością wiedzy teoretycznej wykazali się:
 I miejsce – Wojciech Jaśniak (Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Bytów)
 II miejsce – Agnieszka Dembek (Zespół Szkół Specjalnych nr 2 w Gdańsku)
 III miejsce – Beata Buszko (Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2
w Gdyni)
Po bardzo wyrównanej walce wyłoniono również zwycięzców praktycznych zmagań gastronomicznych. Pierwsze miejsce zajęła Agnieszka Dembek z Zespołu Szkół Specjalnych nr 2 w Gdańsku. Jej pappardelle z łososiem okazały się bezkonkurencyjne. Na drugim miejscu uplasowała się Zuzanna Makowska ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Słupsku. Jej talerz wypełniły pyszne, wiosenne łososiowe tagliatelle. Trzecie miejsce zdobyła Monika Sikora, uczennica wejherowskiego PZKS, która zachwyciła rigatoni z kalafiorem. Na konkursowym stole pojawiły się również: tagliatelle z sosem łososiowo-śmietanowym, makaron domowy z sosem pieczarkowym, zapiekanka z makaronem, makaron z krewetkami, cannelloni z kurczakiem, szpinakiem i serem ricotta, krabowe fantazje w muszlowej łódeczce, makaron czekoladowy z owocami, babeczki makaronowe z warzywami, cannelloni z mięsem w sosie porowym, lasagne po polsku oraz tort makaronowy.
Nagrody i dyplomy dla laureatów, a także upominki dla uczestników konkursu oraz opiekunów grup ufundował Starosta Powiatu Wejherowskiego pani Gabriela Lisius. Zostały one uroczyście wręczone młodym kucharzom przez Członka Zarządu Powiatu – Wojciecha Rybakowskiego. Po ogłoszeniu wyników przez wicedyrektor PZKS Renatę Solarczyk nastąpiła degustacja potraw przygotowanych przez uczestników konkursu. Podczas poczęstunku zarówno uczniowie jak i nauczyciele mieli okazję do wymiany swoich kulinarnych doświadczeń.
Zdolnym laureatom gratulujemy, a uczestnikom dziękujemy za udział oraz zainteresowanie konkursem. Dla nas wszyscy jesteście zwycięzcami! Chcemy bardzo podziękować opiekunom grup – paniom Elżbiecie Piskorz, Ilonie Kopp-Ostrowskiej, Aleksandrze Anuszewskiej, Agnieszce Chachule, Karolinie Dunajskiej, Mirosławie Lesińskiej, Barbarze Walczuk oraz Marzenie Czajkowskiej za to, że tak wspaniale wspieracie swoich podopiecznych oraz za to, że od wielu już lat możemy liczyć na współpracę z waszymi placówkami. Oczywiście zapraszamy do Wejherowa za rok!
Dziękujemy także organizatorkom konkursu – paniom: Agnieszce Papke, Urszuli Treder oraz Dagmarze Maciejewskiej, które nie bacząc na ogrom obowiązków zawodowych z zapałem i uśmiechem na twarzy przygotowały ten wspaniały turniej oraz wspierały nasze uczennice w rozbudzaniu kulinarnych fantazji.
Fotorelację z naszego konkursu można zobaczyć także na portalu społecznościowym FB wejherowskiego Starostwa Powiatowego pod poniższym adresem:
https://www.facebook.com/pg/powiatwejherowski/photos/?tab=album&album_id=1788044977912240

Skip to content