9 lutego na całym świecie uznany jest za Międzynarodowy Dzień Pizzy. Uczniowie SSPdP ten dzień obchodzili 5 lutego 2019 r. Tego dnia panie: Katarzyna Bednarska, Aneta Kostuch, Agnieszka Papke zorganizowały warsztaty Pieczenia Pizzy. Uczniowie bawiąc się we włoskich kucharzy przygotowali prawdziwe pizzę. Wielką radość sprawiły już same przygotowania: formowanie ciasta drożdżowego, smarowanie sosem pomidorowym, nakładanie ulubionych składników i posypywanie serem. Gdy wszystko było już gotowe, pizza powędrowała do sali z zajęć kultury żywienia, aby się upiec, a uczniowie mieli okazję w tym czasie poznać historię pochodzenia pizzy oraz różnych ciekawostek na temat tej potrawy. Następnie z wielkim apetytem wszyscy próbowali własnoręcznie przygotowanej pizzy. Jej zapach unosił się po całym budynku i nie sposób było jej się oprzeć. Całe zajęcia upłynęły w miłej i radosnej atmosferze, a uczniowie z pełnymi brzuchami stwierdzili, że własnoręcznie zrobiona pizza smakuje najlepiej.

 

Skip to content