Kulinarny pojedynek na bulwy, pyry i kartofle
30 marca 2017 r. w budynku pracowni specjalistycznych PZKS po raz siedemnasty walczono o tytuł kulinarnego mistrza. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań były „Ziemniaki w roli głównej”.

Galeria Google

 

Celem tegorocznego konkursu pod patronatem Starosty Powiatu Wejherowskiego było rozpowszechnianie walorów zdrowotnych i smakowych potraw z ziemniaków oraz poszukiwanie nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Ponadto wejherowski turniej umożliwił motywowanie młodzieży do zdobywania wiedzy i dodatkowych umiejętności praktycznych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności a także wyrabianie poczucia estetyki kulinarnej. To był również doskonały czas na doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów oraz integrację samych szkół.
„Ziemniak jest w Polsce powszechny, ale to wcale nie oznacza, że powinien być pospolicie traktowany. Wręcz przeciwnie, podanie go może i powinno być sztuką”. Słowa znanej polskiej restauratorki, Magdy Gessler idealnie wpisały się w konwencję XVII Wojewódzkiego Turnieju „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz” zorganizowanego w pracowni gastronomicznej PZKS.
Tani, łatwo dostępny, dla niektórych niezbyt szlachetny ziemniak to dziś przedmiot dociekań i poszukiwań smakoszy i szefów kuchni. Jak go używać, żeby wykorzystać wszystkie atuty? Na to pytanie starało się odpowiedzieć dziesięciu adeptów sztuki kulinarnej. O tytuł najsprawniejszego kucharza walczyły duety z: ZSS nr 2 w Gdańsku-Oliwie, SOSW nr 2 w Gdyni, ZSS nr 1 w Gdańsku oraz dwie drużyny z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 5 w PZKS w Wejherowie.
Zmagania konkursowe uroczyście rozpoczął Członek Zarządu Powiatu – Wojciech Rybakowski, który ciepłym słowem zachęcał młodzież do owocnej a jednocześnie zdrowej rywalizacji.
W pierwszej części turnieju zgodnie z regulaminem uczniowie musieli wykazać się wiedzą z zakresu przedmiotów teoretycznych. W tym etapie uczniowie rozwiązywali test składający się z 15 pytań nawiązujących do technologii sporządzania potraw z ziemniaków. Nad efektami praktycznej pracy młodzieży czuwało niezależne jury w składzie: pani Violetta Ginter – egzaminator oraz nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie oraz pan Piotr Struck – szef kuchni w restauracji „Czardasz” w Luzinie. Podczas zmagań oraz w trakcie degustacji potraw konkursowych jury oceniało sprawność w sporządzaniu potrawy, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, stopień trudności wykonanej potrawy, ogólne wrażenie estetyczne oraz walory smakowe dań.
Po bardzo wyrównanej walce wyłoniono zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobył Mateusz Kwaśniewski z ZSS nr 1 w Gdańsku. Jego gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty okazały się bezkonkurencyjne. Na drugim miejscu uplasowała się koleżanka szkolna zwycięzcy – Agata Błażejewska z obłędnym Vichyssoise, czyli zimną zupą z ziemniaka i pora. Trzecie miejsce przypadło Kornelii Hebel, uczennicy wejherowskiego PZKS, która zachwyciła ziemniakami zapiekanymi z papryką i kabanosem. Na konkursowym stole pojawiły się również: dufinki ziemniaczane, zapiekanka z wędzonką i grzybami, babka ziemniaczana, tymbaliki ze szpinakiem, ziemniaki po francusku, knedliki oraz krem ziemniaczany z salsą paprykowo-pomidorową i wędzoną makrelą.
Nagrody i dyplomy dla laureatów, a także upominki dla uczestników konkursu oraz opiekunów grup ufundował Starosta Powiatu Wejherowskiego pani Gabriela Lisius. Po ogłoszeniu wyników przez dyrektor PZKS panią Małgorzatę Woźniak oraz wicedyrektor Renatę Solarczyk nastąpiła degustacja potraw przygotowanych przez uczestników konkursu. Podczas poczęstunku zarówno uczniowie jak i nauczyciele mieli okazję do wymiany swoich kulinarnych doświadczeń.
Laureatom gratulujemy, a uczestnikom dziękujemy za udział i zainteresowanie konkursem. Dla nas wszyscy jesteście zwycięzcami! Chcemy bardzo podziękować opiekunom grup – paniom Elżbiecie Piskorz, Mirosławie Lesińskiej, Barbarze Walczuk oraz Marzenie Czajkowskiej za to, że tak wspaniale wspieracie swoich podopiecznych oraz za to, że od wielu już lat możemy liczyć na współpracę z waszymi placówkami. Oczywiście zapraszamy do Wejherowa za rok!
Za ogrom przygotowań, ciężkiej pracy, zapału i chęci dziękujemy także organizatorkom konkursu – paniom Agnieszce Papke i Urszuli Treder a także pani Dagmarze Maciejewskiej.
Zmagania kulinarne, rozmowy z uczestnikami konkursu oraz naszymi gośćmi można zobaczyć w reportażu na stronie Telewizji

 

Skip to content