PROGRAM „SZKLANKA MLEKA”

Programem „Szklanka mleka” objęci są uczniowie SP nr 7 od klasy 0 do klasy VI. W roku szkolnym 2016/17 w programie uczestniczy 122 uczniów.

Celem programu jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych u dzieci. Za program odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego. Dostawca mleka dostarcza do szkoły mleko w kartonikach o pojemności 0,25 ml 3 razy w tygodniu. 

PROGRAM „OWOCE W SZKOLE”

Program „Owoce w szkole” skierowany jest do uczniów klas 0 -III szkół podstawowych. W roku szkolnym 2016/17 z programu korzysta 66 uczniów.

Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki, jagody),
  • świeże warzywa (marchew, kalarepa, papryka słodka, rzodkiewki),
  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca. 

Skip to content