Pieczenie faworków – zajęcia integracyjne z uczennicami Niepublicznej Szkoły Rzemiosła w Wejherowie, kształcącymi się w zawodzie „kucharz”.
Mamy karnawał, już niedługo Tłusty Czwartek. Zgodnie ze staropolską tradycją czas na coś słodkiego.
We wtorek 26 lutego 2019 r. uczniowie klasy V/VI b SP7 oraz młodzież ze szkoły branżowej ochoczo przystąpili do pracy: zakasali rękawy i założyli fartuchy, by upiec faworki, zwane też chrustami. Pod bacznym okiem nauczycielek, zachowując zasady bezpieczeństwa i higieny, samodzielnie wyrobili ciasto i ulepili faworki. Dla naszych uczniów nie lada wyzwaniem było formowanie kształtów chruścików. Niektóre osoby czyniły to po raz pierwszy. Zajęcia przebiegały bardzo sprawnie, w wesołej atmosferze. Wszyscy czekali cierpliwie na efekt końcowy, czyli smaczne i chrupiące faworki posypane cukrem pudrem. A jak wiemy najlepiej smakują te, które zostały wykonane własnoręcznie.
Zajęcia kulinarne były okazją do poszerzenia wiedzy i umiejętności uczniów, wzbogacenia ducha oraz posilenia ciała. Oby takich spotkań było więcej!