Wizytą pielęgniarki szkolnej zakończyła się innowacja pedagogiczna pt „ Zdrowe śniadania”. Przez cały rok szkolny uczniowie klasy 5 c i 5 d zet poszerzali swoją wiedzę na temat zasad właściwego odżywiania się, rozwijali samodzielność w czynnościach samoobsługowych oraz świadomość i odpowiedzialność za swoje zdrowie. 

Oprócz zdrowych kanapek, twarożku, jajecznicy, jaglanki, soku jabłkowego, naleśników ze szpinakiem, domowym musli, sałatek i granoli, uczniowie mieli okazję przygotować: koktajl pełen witamin, chipsy jabłkowe, omlet i bananowe placki. Z zainteresowaniem młodzi adepci zdrowego żywienia przygotowywali także własne śniadaniówki z produktów będących źródłem energii.

Podczas zajęć stawiano na samodzielność oraz naukę np. takich umiejętności jak krojenie, odmierzanie składników i blendowanie. Uczyli się także bezpiecznego korzystania z dostępnych im sprzętów kuchennych. 

Innowacja cieszyła się dużym powodzeniem. Uczniowie z zapałem podejmowali się każdego wyzwania i dzielili się swoimi doświadczeniami z domownikami. 

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z ostatnio przeprowadzanych zajęć.

Danuta Knopik – Jażdżewska

Aleksandra Bujak

 

Galeria Google

 

Skip to content