Uczniowie trzecich klas Branżowej Szkoły I stopnia przystąpili do próbnego praktycznego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Egzamin odbył się w dwóch terminach: klasa 3d 8 listopada i klasa 3b 18 listopada. Zadanie egzaminacyjne polegało na przygotowaniu kotletów ziemniaczanych z pieczarkami, surówki z kapusty kiszonej i napoju z jabłek. Aby zaliczyć zadaniezgodnie z kryterium oceniania należało uzyskać 75% poprawnie wykonanych czynności. Ocenie podlegały cztery rezultaty: wykonanie zgodnie z recepturą dwóch zestawów potraw, właściwe ich wyporcjowanie, dobranie zastawy stołowej oraz przebieg procesu produkcji. Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosił 150 minut. Dla młodzieży to kolejny – oprócz ćwiczeń na zajęciach praktycznych w Naszej pracowni gastronomicznej – sprawdzian umiejętności przed czerwcowym egzaminem kończącym naukę w zawodzie kucharz.
 

Galeria Google

 


 

Skip to content