Po raz kolejny uczniowie ostatniej klasy kucharskiej Branżowej Szkoły I stopnia z dotychczasowymi oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 5 zmagali się z zadaniem egzaminacyjnym. Próbny egzamin praktyczny odbył się w specjalistycznej pracowni gastronomicznej, gdzie na stanowiskach czekały już przygotowane surowce i półprodukty odmierzone i odważone zgodnie z recepturą, tak jak to będzie miało miejsce na egzaminie końcowym potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kucharz. Uczestnicy próbnego egzaminu mieli do przygotowania dwa zestawy potraw składających się z zupy krem z kapusty białej z grzankami oraz klusek krajanych z ogórkiem kiszonym i marchwią. Adepci sztuki kulinarnej musieli wykonać potrawy zgodnie ze wskazanym sposobem wykonania, podanie ich gorących w wybranych naczyniach oraz dobranie do nich sztućców. Podczas wykonywania zadania uczniowie musieli również przestrzegać zasad organizacji pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy, zasad przeciwpożarowych oraz ochrony środowiska, zaś po zakończeniu zadania uporządkować swoje stanowisko pracy. Cały egzamin nadzorowała i oceniała pani Urszula Treder nauczyciel prowadzący na co dzień zajęcia praktyczne. Następny próbny egzamin sprawdzający wiedzę i umiejętności przyszłych kucharzy już w maju.

Skip to content