soki – Od uprawy do potrawy

Dnia 12 stycznia 2018 roku w naszym szkolnym Klubie Rozsądnych Jadłożerców odbyły się niezwykłe zajęcia. Przez dwie godziny myliśmy, obieraliśmy i kroiliśmy mnóstwo owoców, a wszystko po to aby następnie, wytłoczyć z nich pyszne i zdrowe soki. Nasza wychowawczyni pani Krystyna Milewska-Mattar przywiozła do szkoły wytłaczarkę do owoców i pomogła nam wykonać nasze zadanie. W pierwszej kolejności powstał sok pomarańczowy, potem bananowo-gruszkowy i kolejno  marchwiowo-jabłkowy. Jabłka okazały się największym wyzwaniem, było ich najwięcej, a żeby wytłaczarka nie uległa zniszczeniu musieliśmy pozbawić je, zdrewniałych części. Poza tym, ilość jabłek była ogromna, dzięki czemu nasz zdrowy sok, posilił również naszych szkolnych kolegów i koleżanki, a także nauczycieli. Te zajęcia, okazały się ciężką pracą, lekcją zdrowego odżywiania jak również szkołą niemarnowania. Cały worek wytłoczyn owocowych zapakowaliśmy w worek i sprezentowaliśmy naszemu koledze Antosiowi, który w gospodarstwie rodziców ma świnki. Podobno bardzo cieszyły się z kolacji. Uwieńczeniem naszego wysiłku był odpoczynek przy filmie o polskiej wytwórni soków tłoczonych „Tęczowy ogród”  i szklaneczce własnoręcznie tłoczonego soku.