W ramach promocji zdrowia i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych zapoczątkowaliśmy  akcję: „Środy owocowo-warzywne”.

Są one poprzedzone losowaniem przez uczniów zespołów edukacyjno-terapeutycznych SP 7 i Gimnazjum wybranego warzywa bądź owocu.

W środę 11 marca promowaliśmy warzywa i owoce w kolorze żółtym. Tego dnia cała społeczność szkolna ubrana była na żółto, ożywiając szarość powszedniego dnia. Dzieci nosiły na bluzkach własnoręcznie wykonane emblematy wybranych warzyw lub owoców.  Każdy zespół przygotował prezentację wylosowanego przez siebie warzywa lub owocu. Zdobytą wiedzę teoretyczną uczniowie wykorzystali w trakcie zajęć kulinarnych.  Na stołach pojawiły się: sałatki z kukurydzy, cebuli, fasolki szparagowej, melona, kompoty z dyni, napój z cytryny, dżem z pigwy i inne zdrowe smakołyki.

Po zdrowym, lekkostrawnym posiłku chętnie uczestniczyliśmy w comiesięcznych zajęciach aerobiku. 

Skip to content