Dnia 29 maja w auli ZSZ wszyscy uczniowie klas SSPdP mieli okazje uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym pt. „Surówki- Smak Zdrowia”.

Te wspaniałe warsztaty były zwieńczeniem całorocznej nauki i zdobywania umiejętności gastronomicznych na zajęciach z kultury żywienia. 

Uczniowie przed przystąpieniem do pracy musieli wykonać podstawowe czynności przygotowawcze, miedzy innymi dokładne umycie rąk i założenie fartuchów. Dla uczniów przygotowano pieć różnych przepisów wraz z zestawem potrzebnych produktów. Wybór stanowiska pracy następował w drodze losowania, więc każda klasa nie miała możliwości wcześniejszego przygotowania się do zadania. Wszyscy doskonale sobie poradzili, dobór składników, idealne proporcje, przyprawienie i ozdabianie półmisków, wszystko to wykonane było na najwyższym poziomie. Finał spotkania był szczególnie atrakcyjny dla naszych uczniów, mianowicie można było skosztować każdego rodzaju sałatki!!! :). Niesamowity aromat świeżych warzyw i przypraw jeszcze długo unosił się w budynku naszej szkoły 🙂

Organizatorami imprezy byli: Jakub Wałek i Agnieszka Papke. Dziękujemy również wszystkim wychowawcą i nauczycielom uczestniczącym w spotkaniu za bardzo cenną pomoc.

Skip to content