W miniony piątek, 13 marca grupa uczniów kształcących się w zawodach: kucharz oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wyruszyła do Kołobrzegu na Targi Gastro Hotel 2015. Oprócz zdobycia wiedzy i nowych doświadczeń młodzież z naszej szkoły zatriumfowała w konkursie na aranżację stołu okolicznościowego!

 Nasza młodzież jest wyjątkowo zdyscyplinowana! Nawet wczesna pora nie była  przeszkodą dla 39 uczniów, by punktualnie o 5:30 pojawić się na miejscu zbiórki. Chwilę później wesoły autokar ruszył do oddalonego o 200 km Kołobrzegu na targi gastronomiczno-hotelarskie.

W tegorocznej, 24. edycji targów Gastro Hotel zaprezentowało się ponad 60 wystawców z całej Polski. W kołobrzeskiej Hali Milenium można było spotkać przedstawicieli najważniejszych w kraju przedsiębiorstw z branży gastronomiczno-hotelarskiej. A prezentowali oni wszystko: od tego co na stole po wyposażenie pokoi, nowinki techniczne czy środki czystości. Targom towarzyszyły pokazy i konkursy kulinarne. Tego dnia  tematem przewodnim była wołowina najwyższej jakości QMP.

Równolegle do targów prowadzono szkolenia. Nasza młodzież uczestniczyła w szkoleniu prowadzonym przez panią Krystynę Kucharską z Hotelu Orbis we Wrocławiu pt:. „Techniki obsługi kelnerskiej”.

Jednak najwięcej emocji dostarczył wszystkim konkurs „Stół dobrze nakryty, czyli aranżacja i obsługa stołu okolicznościowego”. W tej dyscyplinie reprezentowali nas: Kasia Szmidt, Tomek Wojciechowski oraz Patryk Hennig pod czujnym okiem pani Gosi Marcinkowskiej oraz pani Agnieszki Papke. Tematem przewodnim naszego stołu było „szaleństwo sylwestrowej nocy”.  Z przyjemnością patrzyło się na pracę naszych uczniów. Byli skupieni, dokładni a przede wszystkim opanowali tremę! Kasia z Tomkiem pięknie wyeksponowali walory stołu, a Patryk na bieżąco przygotowywał przystawkę do degustacji dla jurorów. Sędziowie oceniali stoły konkursowe pod względem pomysłowości, właściwego doboru nakrycia do menu oraz prawidłowości karty dań. Punktowali także wygląd zewnętrzny uczestników, grzeczność, uprzejmość, profesjonalizm oraz wiedzę teoretyczną. Ciężka praca naszej młodzieży została nagrodzona! Własnoręcznie przygotowane dekoracje, perfekcyjne przyrządzenie przystawki z łososiem i rukolą oraz posiadana wiedza zaowocowały pierwszym miejscem! Pokonaliśmy zeszłorocznych zwycięzców z Lidzbarka Warmińskiego! Brawo!

Pobyt w Kołobrzegu zakończyliśmy smacznym, sytym obiadem w Barze Syrena. W drodze powrotnej wszystkim dopisywał świetny humor. Były żarty, śmiech i śpiewy. Tak jak to bywa podczas bardzo udanej wycieczki! Lubimy piątki 13-go…  J

Skip to content