Tydzień zielonego warzywa

„Tydzień zielonego warzywa”- pod takim hasłem w ubiegłym tygodniu gotowali uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

W ramach programu Trzymaj formę nauczyciele kultury żywienia przeprowadzili w swoich klasach zajęcia dotyczące wartości odżywczych warzyw, podkreślając jednocześnie dlaczego warto jadać właśnie te zielone. Po części teoretycznej uczniowie przystąpili do gotowania i pod bacznym okiem Pań: Wandy Politowskiej, Agnieszki Papke i Anety Chrustowskiej powstały pyszne zielone dania. Klasa III a postawiła na zupę krem z brokułów, klasa I-III a zrobiła wiosenną sałatkę z sosem winegret, klasa I-III c przyrządziła sałatkę z awokado, klasa I-III d pierożki z brokułami a klasa I/II b zupę z zielonych warzyw. Wszystkie propozycje kulinarne nie tylko wyglądały bardzo apetycznie ale również wspaniale smakowały.