VII Wojewódzki Konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie Kucharz

Już po raz kolejny w siedzibie Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku odbył się VII Wojewódzki Konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie Kucharz”.

Organizatorem Konkursu była Branżowa Szkoła Specjalna I stopnia nr 19 im. Stefana Batorego w Gdańsku.
Z Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego w Wejherowie wytypowana została uczennica klasy 2b Branżowej Szkoły I stopnia Urszula Potrykus.
Temat konkursu brzmiał „Jesień na talerzu – burak, kabaczek, cukinia”.
Konkurs składał się z części praktycznej, w której brały udział zespoły jednoosobowe. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu jednej porcji dania głównego, Wyserwowaniu na talerzu przygotowanej potrawy i zaprezentowaniu jej na przygotowanym stole. Czas przygotowania potrawy wynosił 120 minut.
W konkursie uczestniczyły łącznie cztery zespoły z Gdańska Wrzeszcza, Lęborka, Kwidzyna i Wejherowa.
Nasza uczennica przygotowała cukinie faszerowaną kaszą kuskus, mięsem mielonym pieczarkami, oliwkami oraz serem .
Konkurs rozpoczął się o godzinie 10.00, zakończenie konkursu oraz ogłoszenie wyników nastąpiło o godzinie 13.30 podczas poczęstunku wyśmienitych potraw.
W części praktycznej komisja składająca się z trzech jurorów niezależnych oceniała: przygotowanie uczestników do konkursu, organizację stanowiska pracy, przestrzeganie przepisów BHP, kreatywność, estetykę podania przygotowanej potrawy, walory smakowe oraz pracochłonność wykonywanych potraw.
Podczas przygotowywania potraw – uczestników odwiedził reporter Radia Plus oraz ekipa lokalnej Telewizji Gdańskiej, którzy relacjonowali przebieg Konkursu podpytując co przygotowują uczestnicy i jak sobie radzą ze stresem, oczywiście Urszula także udzieliła obszernego wywiadu.
Serwowanymi potrawami były: Pieczone buraki faszerowane kaszą pęczak, gruszką oraz fetą ( I miejsce), Zupa krem z kabaczka z placuszkami z cukinii ( II miejsce), Cukinia pod pierzynką (III miejsce), Burgery z buraka w warzywnym ratatouille oraz Cukinia faszerowana kaszą kuskus, mięsem mielonym oraz oliwkami.
Zwycięzcami okazali się Gospodarze, drugie miejsce przypadło Kwidzynowi zaś trzecie miejsce zajęła szkoła z Lęborka. Nagrody wręczał zastępca prezydenta miasta Gdańska Piotr Kowalczuk. My otrzymaliśmy nagrodę w formie pięknie wydanej kulinarnej książki, kalendarz ścienny na 2018 rok z okazji 60- lecia BSIs nr 19 im. S. Batorego w Gdańsku oraz drobne upominki i dyplomy. Kolejne zmagania kulinarne w Gdańsku już za rok.