W czwartek, 12 marca do naszej pracowni kulinarnej zawitały wykwintne smaki. Przyszli kucharze z klasy 2 b uczestniczyli w kolejnych, profesjonalnych warsztatach kulinarnych pod okiem pana Artura Żbikowskiego.

Warsztaty kulinarne prowadzone przez szefa kuchni, pana Artura Żbikowskiego są doskonałym elementem praktycznej nauki zawodu dla naszej młodzieży. Wiedza, empatia i otwartość pana Artura powoduje, że nasi uczniowie z wielką przyjemnością uczestniczą we wszelkich wspólnych poczynaniach kulinarnych. Tym razem spotkanie z szefem kuchni dało wymierne efekty w konkursie „Stół dobrze nakryty” podczas kołobrzeskich Targów Gastro Hotel 2015. Dania, które powstały podczas warsztatów kulinarnych trafiły do menu konkursowego. Znalazły się w nim również autentyczne zdjęcia potraw wykonanych w przeddzień konkursu. Tego dnia nasi uczniowie odkryli tajniki przygotowania następujących potraw:

Przystawka: Gravlax na rukoli z sosem musztardowo – miodowym
Zupa: Krem parmezanowo – truflowy ze szczypiorkiem
Danie główne: Pierś z kaczki na sosie z owoców leśnych i puree z warzyw korzeniowych z avokado
Deser: Delikatny mus mascarpone z bananami, toffi oraz praliną z orzechów laskowych

Warsztaty były prawdziwą ucztą dla podniebienia. A zorganizowała ją dla naszej młodzieży pani Agnieszka Papke.

Skip to content