Winiary

PROJEKT „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” –
WYDARZENIE SPOŁECZNE
PIKNIK INTEGRACYJNY NA SPORTOWO

Czym jest dobra energia, jak wzmocnić umysł, czy przekąski mogą być nie tylko smaczne, ale  i pożywne? Na te pytania odpowiedzą organizatorzy ósmej już edycji programu edukacyjnego  Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”. Misją programu jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w siedmiu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Projekt jest zarazem konkursem, by wziąć w nim udział, należało przeprowadzić z uczniami lekcje o zdrowym odżywianiu, a następnie zorganizować co najmniej jedno ,,Wydarzenie społeczne”, czyli kampanię promującą zdrowy tryb życia, gotowanie, niemarnowanie żywności oraz wspólne spożywanie posiłków. Nasi uczniowie postanowili spróbować sił i przystąpili do konkursu, zaplanowali i zorganizowali z pomocą wychowawcy klasy i pań A.Papke, I.Tarnowskiej-Cechosz „Piknik integracyjny na sportowe”.
Do wspólnej zabawy postanowiliśmy zaprosić wszystkie klasy SSPdP, przygotowaliśmy fitness i gimnastykę, tańce oraz turniej piłki nożnej. Wszyscy bardzo dobrze się bawili, dopisała nam wspaniała pogoda. W przerwie pomiędzy aktywnościami sportowymi wychowawcy zapoznali uczniów z podstawowymi zasadami zdrowego odżywiania, wartości odżywczych posiłków korzystając z pomocy dydaktycznych otrzymanych przez organizatora projektu. Niemniej jednak największą atrakcją wydarzenia była „przekąska z głową” – energetyczne i smakowite ciasteczka, które przyrządzili uczniowie klasy II B. A oto fotogaleria z pikniku:
8 edycja programu „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY uzyskała patronaty honorowe m.in. Ministra Edukacji Narodowej, Rzecznika Praw Dziecka, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Instytutu Żywności i Żywienia.