W czwartek 2 marca uczestniczyliśmy w zajęciach, które prowadziła pani Ania. Na początku lekcji otrzymaliśmy jabłko. Następnie losowaliśmy nazwę zmysłu i kierując się tą wskazówką wymienialiśmy cechy jabłka, które są przez dany zmysł odbierane. Z naszych odpowiedzi wynikało, że jabłko to taki polski ogrodniczy przebój – jest czerwone, twarde, gładkie, słodkie, błyszczące. Rozmawialiśmy także, na które cechy jabłek zwracamy uwagę podczas zakupów? Następnie pani Ania przygotowała wystawę różnych jabłek dostępnych na targu i w supermarkecie. Porównując je ze sobą stwierdziliśmy, że większość jest do siebie podobna i taka idealna.

 

Galeria Google

 


 

W dalszej części zajęć pani Ania wymieniała nazwy starych odmian jabłek, a my próbowaliśmy sobie wyobrazić jak mogą wyglądać i smakować. W przygotowanej prezentacji multimedialnej obejrzeliśmy owoce starych i nowych odmian oraz poznaliśmy zalety uprawy tradycyjnych sadów i sposobów przechowywania jabłek dawniej i dziś. Pani Ania przedstawiła nam również ciekawostki dotyczące rozwoju sadownictwa w Polsce.
Metodą „burzy mózgów”, dzieliliśmy się pomysłami na przygotowywanie przetworów z jabłek. W końcowej fazie zajęć smakowaliśmy szarlotkę.

Tezy wykładu:
1. Walory tradycyjnych sadów.
2. Krótka historia sadownictwa.
3. Stare i tradycyjne kontra nowe i modne odmiany jabłoni.
4. Ekologiczne metody uprawy.
5. Przetwory i dania z jabłek.

Skip to content