Wielkimi krokami zbliża się koniec pierwszego półrocza, podczas którego klasy 7–8a z Panią Agnieszką Nielek oraz 8d z Panią Jolantą Formella dzielnie mierzyły się z innowacją kulinarną pt. „Kuchenne adaptacje”. W czasie zajęć kulinarnych młodzież zgłębiała różnorodne przepisy i wyczarowywała ciekawe potrawy, m.in. drożdżowe bułeczki, pizzę, zupę krem z dyni, ciasto śliwkowe, ciasto marchewkowe oraz piernikowe ciasteczka. Z pomocą swoich opiekunów wszyscy — bez wyjątku 😊 — nabywali i pogłębiali umiejętności kulinarne, tak potrzebne w dorosłym życiu.

W trakcie zajęć rozwijano u uczniów samodzielność oraz umiejętności samoobsługowe, tworzono warunki do kreatywnego działania, wdrażano podstawy racjonalnego odżywiania i zasady higieny podczas przygotowywania posiłków. Ponadto uczniowie rozwijali umiejętność korzystania z narzędzi TIK, które znacząco ułatwiały pracę, na bieżąco podpowiadając krok po kroku, jakie czynności należy wykonywać.

Zajęcia kulinarne miały charakter wychowawczy, organizacyjny, prozdrowotny i profilaktyczny, a przy tym cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Zapraszamy do krótkiej relacji fotograficznej!

 

Galeria Google

 

Skip to content