Podobnie jak w roku ubiegłym uczniowie klasy V-VI a i b zet przystąpili do realizacji Innowacji pedagogicznej pt. „Zdrowe śniadania”.
We wrześniu adepci zdrowego odżywiania omówili wpływ, jaki mają na organizm nasze nawyki żywieniowe, przypomnieli sobie zasady prawidłowego odżywiania oraz omówili piramidę żywieniową. Uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów.
Po teorii przyszła pora na praktykę. Nasi wychowankowie własnoręcznie przygotowali kolorowe kanapki, do których przyrządzenia użyli zdrowych produktów, m.in. sałatę, paprykę, ogórki, pomidory, jajka, twarożki i wiele innych dobroci.
W październiku uczniowie przygotowali śniadaniową sałatkę z warzyw według własnego pomysłu oraz sok owocowo-warzywny wyprodukowany z jabłek, marchewek i buraków.
Było wesoło i smacznie.
Aleksandra Bujak
Danuta Knopik- Jażdżewska
Galeria Google