Przedmioty zawodowe gastronomiczne w naturalny sposób mogą być wykorzystane podczas lekcji językowej lub odwrotnie, język obcy można wprowadzić do lekcji przedmiotu zawodowego.
W ten sposób uczniowie wzbogacają wiedzę zawodową, a po drugie zdobywają dodatkową wiedzę językową. Jednym z przykładów integracji nauczania języka obcego z przedmiotami zawodowymi gastronomicznymi może być przeprowadzony 12 kwietnia przez p. Justynę Florczak i p. Agnieszkę Papke pierwszy szkolny Konkurs Gastronomiczno – Językowy, pt. „Mistrz branży zawodowej”.
Celem konkursu było podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych
w podstawie programowej kształcenia w zawodzie kucharz i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Rozwijanie kompetencji językowych, a w szczególności posługiwanie się językiem zawodowym. Propagowanie i pogłębianie wiedzy z zakresu niemieckiego
w gastronomii. Poszerzenie wiedzy na temat tradycyjnych potraw kuchni niemieckiej oraz utrwalenie poznanych nazw: zastawy stołowej i artykułów spożywczych. Utrwalenie poziomu umiejętności językowych młodzieży.
Mistrzami branży zawodowej okazali się:
Agnieszka Goik i Artur Funk z klasy 2a ZSZ – I miejsce
Angelika Pach i Patryk Mielke z klasy 3b ZSZ – II miejsce
Anna Gierszewska i Bartosz Winter z klasy 3a ZSZ – III miejsce
Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy oraz słodkie nagrody. Reszta uczestników otrzymała słodkie nagrody pocieszenia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zapraszamy za rok!!!!!!