W ramach programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy”, w którym bierze udział klasa VII a SP, w budynku BSIstS w jednej z sal lekcyjnych, dokładniej w sali kucharskiej, w lodówce zostało wyznaczone miejsce tzw. „Jadłodzielnia”. Każdy uczeń/ nauczyciel może zostawić tam żywność i każdy może sobie ją wziąć. Tak zwana zamiana produktu na produkt. Jeśli uczniowie przyniosą do szkoły produkt, na który nie będą mieli w danym dniu ochoty, mogą zostawić go w Jadłodzielni, może ktoś inny chętnie to zje. Jedyną kluczową zasadą jest, aby przynoszona żywność była zdrowa i żeby się nie marnowała!!!
Dodatkowo, si uczniowie stworzyli plakat konkursowy, mianowicie logo i nazwę klubu, którą będą posługiwali się do końca edycji projektu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy” oraz przygotowali na tablicach korkowych w holu szkolnym informacje na temat: „Jak nie marnować żywności?”. Wszystkie działania Klubu „Rozsądnych Jadłożerców”:) organizowane są pod opieką nauczycielek: M. Jeki,
A. Kotowicz oraz M. Malety.